Ticaret Bakanlığı ilk çeyrekte rekor ceza kesti

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Son Mühür/ Beste Temel- Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk üç ayında gerçekleştirdiği titiz denetimlerle devletin kasasına önemli bir gelir sağladı. Sonradan ve ikincil kontrol mekanizmaları sayesinde, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 218'lik çarpıcı bir artışla toplam 2,9 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı uygulandı. Bu başarı, hem kamu gelirlerinin korunmasında hem de haksız kazanç elde edenlerin önüne geçilmesinde kritik bir rol oynadı. Akıllı sistemler devrede Bakanlık, firmaların geçmiş ticaret işlemlerini detaylı bir şekilde incelemek üzere geliştirdiği Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS) ile teknoloji destekli denetimlerini etkin bir şekilde sürdürüyor. Bu akıllı sistem, dış ticaretle uğraşan şirketlerin son üç yıllık gümrük kayıtlarını onlarca farklı risk kriteri üzerinden analiz ederek denetime alınacak firmaları otomatik olarak belirliyor. Aynı zamanda, 18 ayrı bölge müdürlüğünde faaliyet gösteren kontrol birimleri de yapay zeka destekli sistemler aracılığıyla son üç yılda kaydedilen gümrük beyannamelerini titizlikle tarıyor. Şüpheli görülen beyannameler ise İkincil Kontrol İncelemesi'ne alınarak olası usulsüzlüklerin önüne geçiliyor. Çifte mekanizma ile etkin denetim Ticaret Bakanlığı'nın uyguladığı bu iki aşamalı denetim sistemi, dış ticaret mevzuatına uyumu teşvik etmeyi, vergi kayıplarını önlemeyi ve yasa dışı işlemlere karşı caydırıcı bir etki yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, risk taşıyan firmalar ve şüpheli görülen işlemler detaylı bir şekilde incelenerek haksız kazanç elde edenlere gerekli cezai yaptırımlar uygulanıyor. 2025 yılının ilk çeyreğindeki denetim sonuçlarına bakıldığında, sonradan kontrol faaliyetleri neticesinde yaklaşık 600 milyon TL'lik bir ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiği görülüyor. İkincil kontrol incelemeleri ise 2 bin 578 firma tarafından kayda alınan toplam 3 bin 826 beyanname üzerinde yoğunlaşarak yaklaşık 2,3 milyar TL'lik bir ek tahakkuk ve ceza kararı uygulanmasını sağladı. Böylece, toplamda 2,9 milyar TL'lik bir başarıya imza atıldı. Usulsüzlüklerle mücadele kararlılıkla sürüyor Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bu kapsamlı inceleme ve denetim faaliyetleri sayesinde usulsüz işlem yaparak haksız kazanç sağlayan firmaların tespit edilmeye devam edileceğini vurguladı. Bakanlık, devletin gelir kayıplarını önleme ve adil ticaret ortamını tesis etme konusundaki kararlılığını sürdüreceğini belirtti. Bu başarılı ilk çeyrek sonuçları, Bakanlığın etkin denetim stratejilerinin meyvelerini verdiğini açıkça gösteriyor.

Geri