A
Admin
Yönetici
Yönetici
Herkesin bildiği gibi müzik evrenseldir. Mesela ben kulağa hoş gelen her müziği, her tarzı dinlerim Türkçe yabancı ayırmadan. Kimi ruhunu dinlendirmek için müzik dinler, kimi eğlenmek için, kimi efkarlanınca açar oradan efkarlı bir şarkı dalar gider uzaklara. Müzik her yerde dinlenir toplu taşımada, iş yerinde, evde, hatta bazı okullarda sürekli kısık sesle müzik sesi vardır. Yazımızın başlığında da dediğimiz gibi “müzik ruhun gıdasıdır” sözü elbette bize ait değil, ünlü filozof Sokrates’e ait bir söz. Yıllar içerisinde bu söz üzerinden birçok araştırmalar yapılmış ve müziğin her anlamda beynimize ve vücudumuza iyi geldiği kanıtlanmıştır. Müzik uykuya geçişimizi kolaylaştırır, dingin ve slow jazz müzik dinleyerek uykuya geçmek mümkündür. Spor yaparken hareketli ve tempolu müzik spora daha adaptasyon sağlar, örneğin tempolu yürüyüşlerde spor hocaları hareketli müzikler önerir ve spor salonlarında hep tempolu ve yüksek sesle müzik vardır. Bir araştırma okumuştum, hamileyken dinlenen müziğin bebeğe ve anneye oldukça faydalı. Doğum öncesi dinlenen dinlendirici ve klasik müzik annenin doğum korkusunu yenmesine yardım ediyormuş. Yazıyı okurken bu beni çok şaşırtmıştı anne karnında dinlenen müzik bebeğin işitme ve duyu gelişimine yardımcı oluyormuş. Ve anne karnında dinlenen müzik çocuklarda motor gelişimine ve göz koordinasyonunu gelişimi sağlıyormuş. Böyle mişli muşlu konuştuğuma bakmayın benim kendi kızımdan biliyorum biz anne karnında müzik dinletiyorduk hareketli müzik olunca annesinin karnındaki çıkıntılara inanamıyorduk, slow müzik olunca yavaş hareket ediyordu. Ve bu da bir gerçek hiç unutmam benim kızım bir aylık bile yoktu odanın içinde bizim hareketlerimizi takip ediyordu, yani denendi ve biliyorum araştırma doğru. Ve yine kızımdan örnek verecek olursam bebekteki gaz sancısı dingin ve doğa sesleriyle geçiyor ve çocuk rahatça uykuya dalıyor. Farabi’ye göre Türk müziğindeki makamların insan üzerindeki yarattığı etkiler şöyle; Rast makamı insana huzur ve sevinç verir, rast makamına Türk müziğinden birkaç örnek verecek olursak, herkesin severek dinlediği “Bir gece ansızın gelebilirim”, “Eski dostlar”, " Gelse o şuh meclise”, Uşşak makamı insanın yüzünü güldürür, uşşak makamına Türk müziğinden birkaç örnek verecek olursak, herkesin severek dinlediği “Akşam oldu hüzünlendim ben yine “, “Yangın olur biz yangına gideriz”, “Mehtaplı gecelerde” ve herkesin severek dinlediği makam Türk sanat müziğinin en dinlenilesi makamı hicaz, insana alçak gönüllük hissi verir, hicaz makamına Türk müziğinden birkaç örnek verecek olursak, “Geceler yarim oldu”, “Söyleyemem derdimi kimseye derman olamasın diye” ve “Rüya gibi uçan yıllar” ve niceleri yıllarca dillere dolanmış ve hala dinlenen muhteşem eserler... RADYO EGE'YE SORDUK... İzmir’in ve bölgenin tek radyosu 92.7 Radyo Ege'nin program sunucularına sorduk “Müzik ruhun gıdası mıdır?” Eylem Aslan’a göre; İbni Sina müziğin tıpta oynadığı rolü şöyle ifade eder: “Tedavinin en iyi ve etkili yollarından biri hastanın akli ve ruhî güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele etmesi için cesaret vermek, hastanın çevresini güzel ve hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.” Müzik beyinde dopamin salınımını tetikler, bu da ruh halini ve stres seviyesini iyileştirmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, müziğin fiziksel ağrı semptomlarını veya fiziksel ağrıyla ilişkili duygusal sıkıntıları azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterir. yani evet müzik ruhun ve vücudun gıdasıdır. Duygu durumunuzla seçiciliğinizle, ruh halinizle özdeş. Yani ne dinlediğimize dikkat edelim zira; bugün kulağımızdan girenler yarın ruhumuzdan çıkacaktır... Balamir Yıldız’a göre; “Müzik ruhun gıdasıdır; çünkü hepimizin, tüm insanların duygularına, kalbine dokunur, yaşadığımız stresli hayatın negatifliğini azaltır, anıları canlandırır ve insanları birbirine bağlar. Bugün herhangi bir dilde duyduğumuz bir müzik ya da sözleri olmayan enstrümantal bir müzik bile kalbimize dokunabilir. Hangi dil, hangi ırk, hangi dinden olursak olalım aynı anda etkilenebiliriz. Bu yüzden bu evrensel dil sadece ruhun değil dünyanın da gıdasıdır." Mustafa Karslıoğlu’na göre; "Müzik ruhun şifasıdır. Gıdası değil bence. Çünkü müzikle beslenmek değil şifa buluruz. Çok mutlu olduğumuz anlarımızı da müzik süsler her türlü eğlencelerde düğünlerde tam aksi çok üzgün olduğumuz da da onunla şifa buluruz." Yazıyı toparlayacak olursak müzik her yerde ve müziksiz bir yaşam yok, eğlenceli şarkılar gibi hayatınız olması dileğiyle. Tekrar görüşünceye dek hoşça kalın…