A
Admin
Yönetici
Yönetici
Son Mühür- Son dönemde siyasi gelişmelerin gölgesinde kalan ekonomiyle ilgili TEPAV Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz'dan dikkat çeken bir tespit geldi. Hazine'nin kasasında sadece 27 milyar TL kalmasının yarattığı endişeye dikkat çeken Prof. Yılmaz'ın uyarısını ekonomi gazetecisi Mehlika Okur sosyal medyada paylaşınca konu bir anda Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Sözcü Tv'de Senem Tolunay Ilgaz'ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz ekonomi programıyla ilgili endişelerini dile getirdi. ''Merkez Bankası politika faizini açıklamadan önce kibarca söylemeye çalışmıştım, 'lütfen hazine bonosu ihalesini referans alın' diye. Geçen yıl 270-280 gün olan vade bir anda 98 güne düşüyor ve faiz yüzde 66'lara çıkıyor. Merkez Bankası'nın çeşitli araçlarla bu hafta piyasaya verdiği borçlanma faizi yüzde 46 değil, yüzde 48'lerde.'' hatırlatmasında bulunan Prof. Yılmaz, ''Hazine piyasaya çıktığı anda çok yüksek faizle borçlanmaya başladı. Bütçe gelir ve gider dengesinde planlananın dışında bir uyumsuzluk söz konusu. Hedefler tutmayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla izleyen aylarda büyük bir baskı gelecek. Bunu gördük.'' diye konuştu. Hazine'de para kalmadı mı? ''Nominal fiyatlarla geçen yıl Nisan ayı sonunda Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki mevduat büyüklüğü yaklaşık 200 milyar TL. Yani bugünkü rakama göre 8-9 kat daha fazla. Geçen yıl aslında bugünkü parayla Hazine'nin kasasında 350-360 milyar TL seviyesinde bir kaynak var. Şu anda 27 milyar TL'ye düştü.'' diyen Prof. Yılmaz, ''27 milyar TL demek, kasada para yok demektir. Hazine'nin tek hesabı var, Hazine bu hesaptan bakanlıklara, yerel yönetimlere kaynak aktarıyor. Ben 3-4 yıllık grafikleri de buraya koyduğumda şunu gördüm ki, bir şekilde programlananın dışında bir gelişme var, yani mali programın dışında bir gelişme var. Programla ilgili tehlikeli sinyaller var... Hazine mümkün olduğunca borçlanmaya çıkmak istemiyor çünkü faiz çok yukarda. Dolayısıyla bu bir sinyal, bu bir tehlike. Sorumlu olanların yani ekonomi ve siyaset yönetiminin bu programa uyum göstermek ve programın gereklerini yapma konusunda acil önlem alması gerekiyor.'' uyarısında bulundu.