BAYINDIR SÜT İŞLEME FABRİKASI

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Küçük Menderes Havzası; İzmir, Aydın ve Manisa topraklarını içine alan, Türkiye yüzölçümünün yüzde 0,9’unu kapsayan, yaklaşık 703 bin hektarlık, içinden Küçük Menderes Nehri’nin aktığı tektonik bir ova. Küçük Menderes, Bozdağlar’dan doğup 175 kilometre yol katettikten sonra Selçuk’un Pamucak sahilinde denizle buluşuyor. Ovada aşağı yukarı her türlü sebze ve meyve yetiştirilirken dağlarda ise makilikler, kızılçam ve yükseklerde de karaçamlar bulunuyor. Dağ eteklerinde çok sık görülen ise zeytin… Bu havzada bulunan Ödemiş, Tire, Torbalı, Bayındır, Beydağ, Kiraz ilçelerine son iki yılda yaptığım kültür ve siyaset ziyaretleri nedeniyle havzanın insanına ve doğasına olan hayranlığım günden güne artar oldu. Emperyalist güçlere ilk kurşunu sıkan efelerin ve zeybeklerin bu coğrafyadan oluşu beni çok etkiledi anlaşılan. Ödemiş ve Bayındır’da açtığımız Rasime Şeyhoğlu Kütüphaneleri nedeniyle havzanın insanını daha yakından tanımış oldum. Hep haklının, doğrunun ve iyinin yanında yer alan Ardahan Totuk arkadaşımla yaptığım gezi ve ziyaretlerde öğrendim burada büyükbaş hayvancılığın ve tarımın bölge insanı için ne anlama geldiğini… Kendi kendime de düşünür oldum, Türkiye’de bir kıtlık yaşansa bundan herhalde en az zarar gören bu havzanın insanı olur. Çeşidi belirsiz sebze ve meyve, zeytin, süt, yoğurt, peynir, kaymak, elinden tutuyor buradaki insanların. Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nın inşaatını da o günlerde görmüştüm. Günden güne nasıl vücuda geldiği, havzanın işsizleri için ne anlam taşıdığı ve üretime başladığı günler daha dün gibi gözümün önüne geliverdiğinde nasıl da mutlu oluyorum bir bilseniz… Çünkü, Rasime - Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri ile artık biz de bu havzanın nüfusuna kayıtlıyız. Ödemiş ve Bayındır’da açtığımız Rasime Şeyhoğlu Kütüphanelerinden sonra şimdi de çok yakında Tire’de açacağımız kütüphane ile daha da çok günlerimiz olacak bu verimli topraklarda. Efe ve zeybek ruhu taşıyan bölge insanıyla iç içe olmaktan doğrusu büyük bir haz aldığımı söylemeliyim. Tire’de hem yetişkinler için hem de çocuklar için olmak üzere iki kütüphaneyi açtığımızda sanıyorum daha sık yolumuz düşecek bu topraklara. Panel için, konferans için, dinleti için… Bu yazıda asıl değinmek istediğim konu kütüphaneler değil Bayındır Süt İşleme Fabrikası… Öncelikle İZTARIM’ın ne olduğunu açıklayarak konuya girmemizde yarar var. İZTARIM A.Ş., bir İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki. Halkın temel tüketim ürünlerine güvenilir, sağlıklı ve uygun fiyatlarla erişimini sağlamak amacıyla kurulmuş. Geçmişten gelen tanzim satış kültürünü günümüz koşullarına uyarlayarak yeniden halkla buluşturmayı hedefliyor. 100.Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası, bu vizyon doğrultusunda İZTARIM A.Ş. bünyesinde kurulmuş oluyor. İZMAR markası ile de uygun fiyatlı temel gıda maddelerini üreterek faaliyete başlıyor. Tesisin kuruluş sürecinde , makine ve ekipmanların ödemelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle tedarikçi firma, makinelerin devreye alınmasını reddetmiş, üretimin başlaması gecikmelere yol açmışsa da İZTARIM A.Ş. yönetimi tarafından başlatılan kapsamlı yeniden yapılandırma süreci ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü desteğiyle ödeme planları yeniden düzenlenmiş, teknik altyapı eksiklikleri giderilmiş, makine devreye alma işlemleri gerçekleştirilmiş ve ruhsatlandırma süreci başarıyla tamamlanmış. Bu süreçte 100. Yıl Bayındır Süt İşleme Tesisi’nden kaynaklı geçmiş dönemlere ait yüklü süt alım borçları da piyasaya ödenmiş ve herhangi bir süt borcu da kalmamış. Ayrıca, yeniden yapılandırma sürecinde tesisin personel gereksinmesi de değerlendirilmiş, üretim süreçlerinin verimliliği ve tesisin güncel kapasite kullanımına bağlı olarak fazla personel saptanmış ve yetkinliklerine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birimlerine nakledilmiş. 2024 yılı itibariyle de 100.Yıl Bayındır Süt İşleme Tesisi tam kapasiteyle yeniden faaliyete geçmiş. Tesis, İZMAR markasıyla şimdi tadına doyamayacağınız yoğurt ve tereyağı üretiyor. Ben tattım, biliyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli sosyal destek projelerinden biri olan ‘ Süt Kuzusu Projesi’ kapsamında, Tire Süt Kooperatifi ile yapılan işbirliği çerçevesinde dağıtılan sütlerin paketlenmesi de tesiste yapılıyor. Özetle… İZTARIM A.Ş. kaliteli, sağlıklı ve erişilebilir temel gıda ürünleri ile İzmirlilere hizmet vermeye kararlılıkla devam ediyor. Akıl edenlere, emeği geçenlere ve yönetimine saygıyla…

Geri